Een ontwerpvraag is nooit alleen. Hij is altijd verbonden met de kern van jouw organisatie. Je wilt een ontwerp, omdat je gezien wilt worden, nietwaar? Precies zoals je bent. En het ontwerpproces – nee, een goed ontwerpproces – helpt je aan de perfecte tactiek om dat voor elkaar te krijgen. Een kraakhelder verhaal dat wordt gevoeld en gedeeld door al jouw mensen.
Als warme broodjes
Neem Sjaak, de beste fictieve warme bakker van Utrecht. Hij wil een flyer voor zijn cursus broodbakken. Zodat broodbakker in spe Hanna (samen met de rest van 030) straks weet van Sjaak en zijn cursus. En zich direct wil inschrijven natuurlijk.
Tijd voor dé zoektocht van elke ontwerpopdracht: die naar de vraag achter de vraag.
We kijken voorbij kleuren, vormen, lettertypes. Want wat wil Sjaak precies bereiken? Waar gaat het echt over, zes cursusavonden die moeten volstromen? Of zit er meer achter zijn verzoek om een flyer voor 'm te ontwerpen? Het antwoord is altijd ja. Omdat het altijd gaat over identiteit; Sjaak wil met die vormgeving iets vertellen over zijn bedrijf.
De echte vraag is dus nooit 'maak een ontwerp'. Maar 'maak zichtbaar waar we voor staan'.
Nu met extra helderheid
Zo komt het dat de winst van wat we doen altijd groter is dan de kwaliteit van het creatieve product. Hè? Simpelweg: je krijgt een ontwerp inclusief. Om te beginnen inclusief een bak waardevolle inzichten. Omdat elke ontwerpvraag weer nieuwe vragen aantikt. En dus wezenlijke antwoorden oplevert.
Zonder die antwoorden geen communicatie die werkt.
Oké, een flyer. Maar wie ben je als organisatie en voor wie doe je wat je doet? Hoe zit je doelgroep in elkaar, what makes them tick? Waar sta je op dit moment en wat is je stip aan de horizon? En welk beeld past daar volgens jou bij? Dát omzetten in een ontwerp maakt het tastbaar. Maakt dat anderen echt voelen wat je waard bent.
Vormgeven = vorm geven.
Dan ligt er iets waar je vanuit verschillende hoeken naar kunt kijken. Vorm laat je andere dingen zien, daagt je uit om er wat van te vinden. Je kunt op een andere manier toetsen: is dit inderdaad wat we willen vertellen? Erop schieten tot het precies is wat het moet zijn.
Eén voor allen, met z’n allen zijn we het eens
Stellen we die vragen van zonet aan onze Sjaak en zijn drie werknemers? Dan zit het er dik in dat we vier compleet verschillende verhalen krijgen. Want Minem denkt dat we het ontwerp niet maken voor Hanna, maar voor broodliefhebber Harold. Puck vraagt zich af: moet het niet juist over de banketbakskills van Bakkerij Sjaak gaan? En Edward, hij vindt zo’n flyer maar niks. Facebook, daar gebeurt het!
Het mooie van ontwerpen: dat werkt alleen vanuit één verhaal. En daar hebben we de tweede inclusief al. Een gedeelde visie. Sjaaks team moet het immers als één man vertellen.
Zonder die eenheid geen communicatie die werkt.
Anders dan met taal – die een wollige boodschap beeldig kan verhullen – kan beeld niet anders dan de boodschap zonder sluier brengen. Met de billen bloot. Geen kloppend plaatje dus zonder een verhaal waarin iedereen zich herkent.
Beeld krijgt het op één lijn
En laat het ontwerpproces daar nou automatisch voor zorgen. Verschillende ideeën, gedachten en meningen vouwen zich onderweg netjes in elkaar. Tot één helder verhaal. Omdat elk ontwerp start aan een tafel, met daaromheen de mensen die er straks iets mee moeten. Medewerkers, misschien ook klanten.
Betrek je ze, dan verbind je ze.
Het ontwerp is niet alleen van Sjaak, maar ook van Minem, van Puck, van Edward. En Hanna en Harold? Zij krijgen een flyer voorgeschoteld die werkt. Die niet alleen klopt, maar ook raakt.
De infographic is hot. En dat komt mooi uit, want ook wij zijn dol op hem. Het is ontwerp op z’n scherpst: complexe materie teruggebracht tot één plaatje. Wat doet een goede infographic? Daar kunnen we kort over zijn: data tot leven brengen. Hoe dat dan precies in zijn werk gaat? Dat hebben we je binnen één kopje koffie verteld.
Rood. Blauw. Geel. Alles tussen #00000 en #FFFFF. Je kunt er niet niét door geraakt worden. Zie jij kleur, dan doet het gelijk iets met je. Of je nu wilt of niet. Magisch? Nou en of. Maar ook hartstikke praktisch. Je kunt dus wel raden wat ons favoriete middel is om jouw verhaal te ondersteunen. Kiezen wij de juiste kleur, dan heb jij het belangrijkste in één klap verteld. Hoe? Zo.
Even eerlijk. Ben jij dezelfde als twee, vijf of tien jaar geleden? Dat gaat ook op voor je organisatie: die is veranderd en gegroeid, heeft zich ontwikkeld. Tijd om dat zichtbaar te maken. Met een nieuw beeldmerk, een nieuwe huisstijl die past bij de jij van nu. Hoe komen we samen aan Het Plaatje? En de kleuren, vormen, lettertypes en lijnen die daarbij horen? Kijk, zo doen we dat.
Hoi, wij zijn FC Blik. Een tienkoppig ontwerpteam dat jouw verhaal vertelt in klare beeldtaal. Wat is jouw doel? Wie is je publiek? En hoe raken we iedereen op de tribune? Gaan we samen een potje vormgeven, dan krijgen deze tien vedettes alle antwoorden op tafel. Spits: de goudzoeker. Vliegende keep: de astronaut. Maar waar is toch die nummer 11? Verzamel ze allemaal!
Professioneel, betrokken en niet te vergeten eigentijds. Woorden die jouw organisatie perfect omschrijven. Ze zeggen immers precies wat je over jezelf wilt vertellen. Of is het niet meer dan een tipje van de sluier? Want wat betekenen ze eigenlijk? Voor iedereen daarbuiten, voor jouw eigen mensen, voor mij, hier. Ontwerp breekt die allesomvattende termen (op z’n Bliks: paraplu’s) als vanzelf in tastbare stukken. Pats. Jij en ik weten opeens weer: hé, dit gaat ook over mij.
Met z’n drietjes ontwerpen we al negenentwintig jaar bij Blik. Opgeteld dan hè. Tijd zat dus om een hoop te leren. Over het vak, over de klant en met name over onszelf. Wie ben ik als vormgever? Welke rol neem ik in tegenover (of liever: naast) mijn opdrachtgever? Of jij nu ontwerpt of niet, je herkent ze vast: de dingen waarvan je als groentje nog geen flauw benul had. Wij hebben onze vier favorieten omgezet in de Wijze Lessen van Blik. Doe er je voordeel mee!
Henk klopt op ons raam. Hij wil een huisstijl voor zijn waterfietsverhuur. Alles erop en eraan. Of zijn nieuwe logo - een frisgele eend, da’s wel duidelijk - over twee weken op de gevel kan. “Moet lukken toch, dames?” Prachtig vinden wij zoiets: het vertelt ons alles over deze opdrachtgever. Maar nog lang niet genoeg. Alleen sámen ontwerpen we de communicatie die Henk nodig heeft. Waarom is zo’n samenwerking ons zoveel waard.
“Wat is schoonheid? Ja, doei. Daar brand ik mijn vingers niet aan hoor.” Mijn eerste reactie op een vraag die we onszelf zo nodig moesten stellen. Gewoon, tussen de bruine boterhammen en smeerpaté met tuinkruiden. Lekker luchtig, zo’n lunch aan de Twijnstraat 30B. “Kleiner dan: wat is schoonheid volgens Blik?” Oké, waarom niet. Ik doe een poging.
Natuurlijk kan niet alles in beeld worden verteld. Een goede tekst kan op zich voldoende informatie geven, als het onderwerp zich ervoor leent. Maar probeer deze drie eens in woorden te vangen:
Onze opdrachtgevers zeggen vaak: 'Hee, jullie zijn veel méér dan een ontwerpbureau.' Bij 'vormgeving' denken veel mensen aan lettertypes, illustraties, kleuren en vormen en hoe de ontwerper daar iets moois van maakt. Maar goede ontwerpers doen meer.