“Een creatief proces begint soms simpelweg met uitzoeken en structureren.”
Op basis van de workshop hebben we een uitgebreide matrix opgebouwd van wie binnen de organisatie communiceert en met welke boodschap. Wat is de functie van de communicatie? Inspireren, informeren of iets anders? Wat is het belang van de boodschap? Wie is de doelgroep? Die matrix biedt de hele organisatie houvast: er zijn handvatten voor iedere uiting. Zo zie je dat een creatief proces soms simpelweg begint met uitzoeken en structureren.
Een tweede uitdaging was het vormgeven van een eigen gezicht binnen de kaders die het Rijk heeft vastgelegd. Daar hebben alle overheidsorganisaties mee te maken. De basis ligt vast, maar er is wel ruimte om eigenheid aan de stijl te geven. De crux voor deze organisaties is altijd: hoe kan ik mijn eigen verhaal nog vertellen?
Kleur wordt op verschillende plaatsen om verschillende redenen ingezet. Naast de voorgeschreven licht- en donkerblauw hebben we mosgroen toegevoegd, een 'eigen' kleur voor de Inspectie van het Onderwijs. Deze wordt gebruikt in combinatie met een uitgebreider palet voor grafieken, tabellen en illustraties. Voor sommige informatiestromen is het jaar van uitgave van belang, die krijgen dan ook een eigen 'jaarkleur'.
Belangrijk is ook dat de visuele stijl een zeker gewicht heeft. De Inspectie van het Onderwijs stuurt brieven en brengt rapporten uit, die van groot belang zijn voor de ontvangers. Het is geen gezelligheidspost en die indruk mag het ook niet geven. Maar niet alle post is zakelijk en droog. De Inspectie van het Onderwijs communiceert ook om te inspireren of te informeren. Die heeft daarom andere richtlijnen voor vormgeving, met daarin veel fotografie.
Voor alle verschillende vormen van communicatie hebben we visuele richtlijnen gemaakt. Daarmee hebben we de hele organisatie handvatten geboden voor letterlijk iedere uiting. Een goede huisstijl sluit naadloos aan op hoe de organisatie werkt en communiceert. De ontvanger weet precies wat hij kan verwachten als er post op de mat ligt. En bij het ontwikkelen van nieuw materiaal hoeft niet keer op keer nagedacht te worden over het meest passende middel. Tijdwinst voor de communicatieafdeling dus. Maar wij hebben onszelf hiermee dus volstrekt overbodig gemaakt. Dat vinden we overigens helemaal niet erg!
“We hebben onszelf eigenlijk overbodig gemaakt.”